Web Analytics Made Easy - Statcounter

شب یلدا بلندترین شب سال برای همه ایرانی ها از جایگاه خاص و ویژه ای برخوردار است و همه اقوام با رسوم خاصی این شب را جشن گرفته و به صبح می رسانند. مردم شهر بهار نیز به نوعی این شب را جشن می گیرند و رسوم خاص خود را در این شب دارند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از بهارانه، در این باره گفتگویی با یکی از زنان کهن سال شهر داشتیم و از رسوم قدیمی مردم در روزگاران قدیم جویا شدیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این بانوی بهاری در ابتدا از رسوم قدیمی مردم در ارسال هدایا به منزل تازه عروس گفت: در روزگاران قدیم مردم بیشتر به رسم ها پایبند بودند یکی از این رسم ها بردن هدیه از خانه داماد به خانه نوعروس بود که البته الان هم این رسم اجرا می شود اما نه با آن سبک.

این بانوی بهاری ادامه داد:

آن موقع رسم بود که خانواده داماد برای خانواده تازه عروسشان که تازه نامزد کرده هدایایی تدارک دیده و برایش ببرند. این هدیه از خوردنی هایی مثل هندوانه ترش، خربزه ترش، هندوانه، آجیل هایی همچون پسته ، بادام زمینی، گردو، مویز، سنجد، تخمه هندوانه و تخمه خربزه بوداده، قوتو گرفته تا یک جعبه نقل و یک جعبه نان برنجی و یک خلعتی مثل روسری قرمز برای عروس بود.

آن موقع شیرینی کم بود و میوه هایی مثل پرتقال و سیب زیاد نبود ، به خاطر همین از نقل و ترشی هندوانه و ترشی خربزه استفاده می کردند. حتی آجیل به این شکل و گرانی هم نبود ، خانواده ها خودشان به بودادن تخمه هندوانه و تخمه خربزه می پرداختند و تدارک اینها هزینه چندانی برای خانواده ها نداشت . حتی هدیه ای که برای عروس برده می شد قیمت پایینی داشت تا داماد برای آن خیلی به زحمت نیفتد.

در شب یلدا بعد ازشام همه این هدایا را در چند سینی قرار می دادند و پارچه قرمز روی آن می کشیدند و روی سرشان قرار می دادند و خانواده داماد به همراه چند تن از افراد فامیل به خانه عروس می بردند. خانواده دختر با دود کردند اسفند از خانواده داماد استقبال می کرد و سپس همه در خانه دختر جمع می شدند و با نواختن دف و تمبک به شعر خوانی می پرداختند و میهمانان از آجیل و تنقلات میل می کردند و این گونه این شب را جشن می گرفتند.

در آن موقع فامیل های نزدیک داماد که با آنها همراه شده بودند هم با خود هدیه کوچکی برای عروس می بردند و به عروس تقدیم می کردند، هدایایی با قیمت پایین در حد روسری یا جوراب یا یک جعبه نقل و خانواده های مرفه که وضع مالی بهتری داشتند خلعتی سنگین تری مثل یک قواره پارچه چادری یا پیرهنی برای عروس هدیه می بردند.

این بانوی بهاری در ادامه گفت: رسم هدیه بردن خانواده داماد برای تازه عروس هنوز هم برقرار است اما دیگر به آن شکل و با دعوت از اعضای فامیل نیست. الان خانواده ها که وضعیت مالی بهتری دارند هدیه خود را به یک قطعه طلا و یا هدایای گرانقیمت تغییر داده اند و گاهی دیده می شود که تجملات هدیه شب چله و میوه و آجیل آن بسیار گرانقیمت تمام می شود و دیگر آن سادگی را در آن نمی بینیم.

این بانوی بهاری یکی دیگر از رسوم قدیمی مردم بهار در این شب را جمع شدن همه اقوام در منزل بزرگ فامیل بیان کرد و گفت: در این شب همه اعضای فامیل در منزل یکی از بزرگان فامیل جمع می شدند و با خوردن تنقلاتی مثل کدو ، لبو، تخمه هندوانه بوداده ، شی شیره و سنجد و مویز و دیگر میوه ها و آجیل ها به گفتن داستان هایی از کتاب های قدیمی مثل شعر تورکی کوراوغلی می پرداختند.

یکی دیگر از اسباب شادی در این شب فال کوزه بود ، به طوریکه در یک کوزه پر آب هر یک از اعضای حاضر یک شی کوچک مثل دکمه یا مهره می انداختند و یک نفر به شعر خوانی می پرداخت و دختر کوچکی به تصادف یک مهره از کوزه خارج می کرد و به حاضرین نشان می داد و صاحب مهره با شعر خوانده شده فال خود را درمی یافت.

به گزارش خبرنگار بهارانه، یکی از میراث ما فرهنگ و آداب و رسوم ما می باشد و طی سالیان دراز شاهد آن هستیم که این رسوم با تغییراتی مواجه شده و تجمل گرایی با آن عجین شده است به گونه ای که این رسوم بیش از آنکه موجب شادی و دورهمی خانواده ها باشد مایه زحمت و خرج اضافی می باشد.

این تجملات را از دورهمی های خانوادگی تا رسوم بردن هدیه شب چله برای نوعروس می توان دید. به طوریکه شاهدیم که هدایای عروس از یک روسری به سرویس طلا و آجیل و میوه گران قیمت تبدیل شده و به جای آنکه مایه شادی خانواده ها باشد ، موجب دل نگرانی خانواده ها و ترس از این آداب و رسوم و هزینه گزاف آن شده است.

حتی در دورهمی های خانوادگی هم شاهدیم که تجملات گاهی بر شادی و شعف این شب پیشی گرفته و اسباب زحمت میزبان را فراهم می کند.

آنچه که باید بیش از پیش به آن توجه کرد این است که سعی کنیم به سنت های قدیمی پایبند باشیم و تجملات را به این رسوم راه ندهیم. فراموش نکنیم که این رسوم بهانه ای برای دور هم جمع شدن و شاد بودن است نباید تجملات و ترس از خرج های اضافی مانع این دورهمی ها شود.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۱۸۲۳۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نامزد انتخابات مجلس : چرا دختران در مدارس روسری‌شان را برندارند؟

نامزد انتخابات مجلس دوازدهم گفت: در موضوع زنان همیشه گفته‌ام که در طول تمام این سال‌ها می‌شود ادعا کرد که درباره زنان، مردان تصمیم گرفته‌اند.

حسن خجسته باقرزاده، مدیر اسبق رادیو و برادر همسر رهبر انقلاب، در گفتگو با نسیم آنلاین، با اشاره تلویحی به بحث قانون حجاب و تصمیم گیری برای زنان پرداخته است. بخشی از گفتگوی او را در ادامه می خوانید.

* در موضوع زنان همیشه گفته‌ام که در طول تمام این سال‌ها می‌شود ادعا کرد که درباره زنان، مردان تصمیم گرفته‌اند. یک مثال ساده بزنم. مثلا در آن زمان که مدرسه راهنمایی بود و دبیرستان، دخترها باید روسری‌شان را برنمی‌داشتند. خوب در مدرسه همه خانم بودند. چرا برندارند؟ این یک تصمیم مردانه است.

* اگر خانم‌ها هم در تصمیم‌گیری‌ها باشند حرف‌های دیگری دارند. پیشنهادم این است که هر قانونی در حوزه فرهنگ می‌خواهیم بنویسیم، از داخل خانواده به قانون نگاه کنیم. از خانواده نگاه کنیم.

* خوب شما جامعه شناسی خواندید دیگر. ما چند تا نهاد داریم؟ حکومت است. دولت است. آموزش است. اقتصاد است. این چهار نهادهای اولیه است. درست است؟ حالا دین هم گاهی می‌گویم صریحا. یعنی به هر حال یک اعتقادی است. نهادهای بعدی نهادهای ثانویه هستند. نهادهای ثانویه. نهادهایی که برای رفع نیاز پیش می‌آیند. پس نهاد خانواده، نهاد اولیه است.

* خدا رحمت کند یکی از اساتید ما در دانشگاه تهران می‌فرمودند که همان کومون‌های اولیه جامعه اولیه بشری که پیدا شد، دو تا قانون به ناچار پیدا شد. یک قانون تقسیم شکار بود. که بالاخره جگرش را که بخورد. حالا به تعبیر ما. قانون دوم رابطه با زنان بود. بعد ایشان می‌فرمودند که قانون دوم را زن‌ها وضع کردند. حالا ایشان ادله داشت. پس معلوم می‌شود موضوع مهمی است. یعنی موضوعی که در فطرت زن خدا گذاشته که می‌گوید در این مسایل تسلیم هر چیزی نباش. این مال چه زمانی است؟ مال کومون‌های اولیه. پس معلوم می‌شود یک هستی دارد.

* خدا آیت الله جوادی آملی را حفظ کند. کتاب زن در آینه جمال و جلال را بخوانید و ببینید مثلا ایشان به استناد آیات قرآن درباره زن چه چیزهایی آورده است. کراماتی که زن دارد. توصیه‌هایی که به مردان درباره زنان شده است. من فکر کنم مثلا ما اگر زن را با آن هستی که اینجا است تفسیر کنیم یک معنای دیگر دارد. قوانین هم یک شکل دیگر می‌شود. نوع رابطه اجتماعی با زن هم همینطور. ما بعضی از حوزه‌ها را «فرآوری» نکردیم و یکی از حوزه‌های خیلی خیلی مهم، حوزه زنان است.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: امام جمعه یزد : دانشگاه و مدارس برای مقابله با بی‌حجابی پای کار بیایند تعیین تکلیف حسین شریعتمداری برای شورای نگهبان : لایحه عفاف و حجاب را کنار بگذارید، همین «طرح نور» کافی است / نگرانم این لایحه مثل برجام شود ایراد شورای نگهبان به سامانه چهره نگاری در لایحه عفاف و حجاب از زبان عضو کمیسیون ویژه

دیگر خبرها

  • عکسی قدیمی از سیدمحمد خاتمی در کنار همسر و فرزند عطاء الله مهاجرانی
  • حفظ جایگاه اجتماعی حق شایسته معلم است
  • نامزد انتخابات مجلس : چرا دختران در مدارس روسری‌شان را برندارند؟
  • خجسته: درباره زنان، مردان تصمیم گرفته‌اند / چرا دختران در مدارس روسری‌شان را برندارند؟
  • زلنسکی یک مقام سرویس امنیتی اوکراین را برکنار کرد
  • رونمایی از کتاب در جستجوی آداب آبادانی در یزد
  • دستگیری قاتل مست دو زن در عروسی
  • غذاهای محلی ریشه در آداب‌و رسوم جامعه دارد
  • ماجرای تلخ عروسی‌هایی که تبدیل به عزا می‌شوند
  • دستگیری قاتل مست ۲ زن در عروسی | ماجرای تلخ عروسی هایی که عزا می شوند